Stärk ert värdegrundsarbete
Denna sida är skapad för att hjälpa dig som skolledare inom förskola, grundskola eller gymnasium att hantera utmaningarna med digitala medier och trygghet online, samtidigt som du stärker skolans värdegrundsarbete. Vår strävan är att innehållet ska vara lätt att förstå och att implementera, även för dig som har begränsat med tid eller resurser.
Observera att i detta material inkluderar termen ”elever” barn och unga i både förskola och skola. När vi refererar till ”skola” avser vi hela utbildningsväsendet, från förskola till gymnasium.
Skolledarmodulen
Skolledarmodulen är direkt kopplad till skolledarens roll och ansvarsområden och ger praktiska råd och verktyg för att främja utveckling och förbättring inom dessa viktiga områden. Vårt mål är att du som skolledare ska känna dig väl rustad att möta digitala utmaningar och möjligheter och samtidigt främja en stark, inkluderande, värdegrundsbaserad skolkultur.
Innehållet har utvecklats i samarbete med Sveriges Skolledare samt erfarna och värderingsdrivna skolledare, vars expertis inom värdegrunds- och trygghetsarbete har gjort en märkbar skillnad på förskolor och skolor över hela landet.
Koppling till läroplan och skollagen
Vi strävar efter att ge dig som skolledare de verktyg du behöver för att aktivt motverka mobbning, utsatthet och otrygghet, både online och offline. Med vetskap om att dessa problem inte känner några gränser mellan digitala och fysiska världar, är det viktigt att skolan står stadigt i sin roll som guide för eleverna, och samtidigt skapar en miljö där trygghet och tillhörighet är i centrum. Värdegrundsarbetet spänner över olika situationer där elever interagerar med sin omvärld och skolan har ett ansvar som sträcker sig längre än bara det fysiska klassrummet.
Skolledarmodulen erbjuder praktiska verktyg och insikter för att förstärka demokratiuppdraget och värdegrundsarbetet i elevernas vardagliga samspel, både i och utanför skolan. Det är viktigt att erkänna hur värdegrundsarbete påverkar elevers interaktioner med omvärlden, och modulen lyfter fram vikten av ett aktivt elevhälsostöd på individ-, grupp-, och skolnivå, i enlighet med skollagens direktiv. Modulen understryker också barnkonventionens betydelse som en vägledande princip i detta arbete, säkerställande en trygg och välkomnande skolmiljö för alla elever.
På Skolledarsidan hittar du material utifrån olika teman. Klicka dig vidare in på någon av våra moduler!
Stärkt implementering tillsammans!
Modulen är del av skolplattformen Lajka, som innehåller färdigt material för hela skolan (från förskolan till gymnasiet) som underlättar för skolan att arbeta systematiskt med värdegrundsfrågor i vardagen. Lajka är ett helt kostnadsfritt material som kan nyttjas av så gott som alla inom skolans värld, men det är inte ett krav att arbeta med Lajka för att kunna implementera förslagen och tipsen i denna modul. Däremot kan övrigt innehåll på Lajka stärka implementeringen och även skapa förutsättningar för att involvera och få med sig hela personalen i arbetet.
Ny som skolledare: Grattis till ett viktigt uppdrag!
Att vara skolledare är både utmanande och givande. För att hjälpa dig att komma igång har Sveriges Skolledare sammanställt ett material på sin hemsida, En rektors första hundra dagar, där du hittar värdefulla tips och insikter om de viktigaste frågorna att ta sig an under din första tid som skolledare.