Digital utsatthet och våldspyramiden

Digital utsatthet och dess koppling till våldspyramiden är ett centralt ämne när det gäller att förstå och bekämpa olika former av våld och trakasserier online. Våldspyramiden är ett koncept som används för att illustrera hur mindre allvarliga beteenden kan eskalera till allvarligare former av våld. Denna modell är särskilt relevant i diskussioner om digital utsatthet, där trakasserier och andra negativa beteenden lätt kan spridas och eskalera genom sociala medier och andra digitala plattformar.

Inramning av digital och fysisk utsatthet

Digital utsatthet handlar inte enbart om de direkta handlingarna av trakasserier eller mobbning som sker online. Det omfattar även hur dessa handlingar kan ha en djupgående effekt på individers välbefinnande och hur de speglar eller övergår till fysisk utsatthet. Det är viktigt att förstå att digital och fysisk utsatthet ofta är sammanflätade, där negativa erfarenheter i den digitala världen kan leda till konsekvenser i den fysiska världen och vice versa.

Våldspyramiden och dess applicering på digital utsatthet

Våldspyramiden illustrerar en progression från mindre allvarliga handlingar, som skämt och stereotyper, till allvarligare handlingar, som fysiskt våld och förtryck. I en digital kontext kan detta börja med till synes harmlösa skämt eller kommentarer på sociala medier, som sedan kan eskalera till mer allvarliga former av trakasserier, spridning av privat information (doxxing), och cyberstalking.

  • Botten av pyramiden representerar de mest förekommande men minst allvarliga beteendena. Dessa inkluderar skämt som bygger på stereotyper, subtila former av exkludering och andra former av mikroaggressioner. Dessa handlingar kan verka harmlösa för utomstående men kan ackumulera och skapa en grund för mer allvarlig utsatthet.
  • Mitten av pyramiden omfattar handlingar som innebär mer direkt trakasserier och mobbning. Detta kan inkludera spridning av rykten, näthat, och online stalking. Handlingarna blir mer riktade och personliga, vilket ökar skadans omfattning för offret.
  • Toppen av pyramiden innefattar de allvarligaste formerna av våld och utsatthet, såsom hot, fysiskt våld och andra handlingar som kan ha omedelbara och allvarliga konsekvenser för offrets säkerhet och välbefinnande.

(Bild lånad från ungdomsjourer.se)

OBS! Anmäl alltid övertramp och utsatthet till polisen. Det är viktigt att markera att olagligt beteende anmäls och tas på allvar. Du kan med fördel använda Näthatshjälpen…

Strategier för förebyggande och hantering

För att effektivt hantera och förebygga digital utsatthet, är det viktigt att utbilda barn och unga om våldspyramiden och de olika formerna av digital utsatthet. Genom att göra dem medvetna om hur små handlingar kan eskalera och få stora konsekvenser, kan vi uppmuntra till mer ansvarsfullt beteende online. Det inkluderar att:

  • Uppmuntra aktiva åskådare:
    • Lära barn och unga att inte bara stå vid sidan av och titta på när någon blir utsatt.
    • Genom att ingripa, antingen genom att säga ifrån direkt eller genom att rapportera beteendet till en vuxen eller plattformen där det sker, kan de hjälpa till att stoppa eskaleringen av våld.
  • Förståelse och empati:
    • Genom att främja en kultur av förståelse och empati bland barn och unga, kan vi minska förekomsten av de handlingar som utgör botten av våldspyramiden.
  • Digital medborgarskapsutbildning:
    • Utbilda barn och unga i digitalt medborgarskap, inklusive etiketten för sociala medier, konsekvenserna av digitala fotavtryck, och vikten av integritet och säkerhet online.

Genom att adressera digital utsatthet från dess rötter och arbeta för att skapa en mer inkluderande och respektfull onlinekultur, kan vi bidra till att minska både digital och fysisk utsatthet. Detta kräver en gemensam ansträngning från vårdnadshavare, lärare, plattformar och ungdomarna själva för att skapa en säkrare och mer välkomnande digital miljö för alla.

Resurser och Material

Sammanfattade råd från forskningen

  • Skapa dialog 
  • Ge stöd till utsatta
  • Bygg upp kompetens och rutiner
  • Integrera i det systematiska arbetsmiljöarbetet

Ta del av metodmaterialet ”Forskning på fem – Digitala aggressioner” med forskaren Rebecka Cowen Forssell. Materialet är inriktat mot vuxna, men även användbart i skolans sammanhang.

Unga och digital utsatthet
Ta del av materialet ”Om jag säger något blir det bara värre” på Lajka som lyfter verkliga berättelser kring ungas utsatthet på nätet tillsammans med diskussionsunderlag och lärarhandledningar.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet