Hej!

Nätet är superbra på många olika sätt. Det gör att vi kan hålla kontakten med vänner och familj på andra sidan världen, att vi har tillgång till underhållning och massor av information om allt möjligt. 

För att vi ska kunna dra nytta av alla nätets möjligheter är det viktigt att vi känner oss trygga i vår nätvardag. Näthat, rykteskonton och hot är tre exempel på otryggheter som kan leda till att vi inte längre kan eller orkar använda nätet som vi vill eller behöver. Nätet kan också ta tid från andra saker som vi behöver för att må bra, exempelvis att röra på oss, eller att sova ordentligt. Därför är det viktigt att vi ser till att livet på nätet inte påverkar oss negativt på olika sätt.  

Vi på Prinsparets Stiftelse har skapat Lajka för att vi vill bidra till en tryggare nätvardag för alla barn och unga. Vi vill ge dig kunskap och verktyg för att göra medvetna och sunda val kring din egen nätvardag. 

På den här sidan hittar du information, tips och råd och kontaktuppgifter till olika organisationer som du kan höra av dig till om du behöver prata med en vuxen. 

Tillsammans skapar vi en tryggare nätvardag – för alla!

Våra bästa tips för att skapa balans i nätvardagen:

 • Mående. Var uppmärksam på hur du mår och hur du påverkas av det du gör på nätet. Vissa saker kan påverka oss negativt och då är det viktigt att vi aktivt försöker välja bort och ta avstånd från det. Detta kan du exempelvis göra genom att avfölja konton på sociala medier som får dig att må dåligt, att gå ur gruppchattar där det inte är bra stämning eller att inte spela onlinespel med personer som beter sig illa. 
 • Skärmtid. Kolla din mobil för att se hur mycket skärmtid du har varje vecka och . Känns det som mycket eller lite? Vad är det du gör mest, är det meningsfulla saker som gör att du lär dig, utvecklas och kan vara kreativ eller är det saker som du inte har ett så stort värde av? Påverkar din skärmtid din sömn, dina rutiner, fritidsaktiviteter och relationer med vänner och familjemedlemmar? Är det ofta bråk om skärmtid och hur mycket tid du spenderar på nätet? 
 • Sömn. En ung hjärna utvecklas väldigt mycket och behöver därför sömn och vila för att klara av alla intryck och information. Ha mobilen på flygplansläge eller helst i ett annat rum när du ska sova, för att undvika att bli väckt eller distraherad av notiser, samtal eller meddelanden. 
 • Säkerhet. Se över vilka människor som har tillgång till det du delar och kan se vad du lägger upp och gör i din vardag. Har du öppna konton? Lägger du ut information om var du bor, med vilka och vad du gör? Alla människor vill inte väl och det är viktigt att inte dela med sig av för mycket för att inte riskera att bli utsatt för något.
 • Tro inte på allt. Mycket av det som läggs ut på nätet och sociala medier är saker som inte stämmer eller är överdrifter. Bara för att något ser bra och fint ut, behöver inte betyda att det är det. Allt är inte sanning och det är viktigt att inte jämföra sig eller sprida vidare information utan att stanna upp och tänka efter. 

Våra bästa tips för att bidra till en tryggare nätvardag för alla:

 • Ställ kontrollfrågor till dig själv. Innan du skickar ett meddelande, skriver en kommentar eller lägger ut en bild eller film: fundera över hur andra på nätet kommer reagera, och om du är bekväm med det.
 • Bryt passiviteten – säg ifrån. Att säga ifrån och markera mot näthat är viktigt, även om det kan kännas både svårt. Många som skriver elaka saker eller mobbar på nätet vågar dock göra det då de inte blir emotsagda, eller känner att den tysta massan hejar på. 
 • Sprid kärlek. Ett konkret sätt vi kan motarbeta näthat på är att istället sprida kärlek och positivitet på nätet. Forskning visar att det krävs minst fem positiva kommentarer för att motverka en negativ kommentar.
 • Inkludera mera. Att exkluderas från olika sociala sammanhang på nätet kan påverka oss negativt. För att undvika att någon hamnar utanför är det viktigt att vara uppmärksam och inkluderande i de sociala sammanhang du rör dig i, t. ex. i klassgrupper på sociala medier.
 • Visa stöd: Om vi ser att någon utsätts för näthat kan vi uttrycka vårt stöd för personen. Att visa empati och förståelse kan göra stor skillnad i en situation där man som utsatt kan känna sig väldigt ensam.

Lajka

Vi har skapat Lajka för att vi vill hjälpa dig och alla andra unga att skapa en schysst nätvardag. Vi vill ge dig kunskap och möjligheter att göra egna sunda val kring hur livet på nätet ska se ut. Vi vet att de allra flesta barn och unga vill prata med vuxna om livet på nätet och vi tror att tillsammans med vuxna kan unga forma en bra samvaro på nätet. Därför består Lajka av en hel del material som vänder sig till personal på skolan, både lärare och elevhälsan. När du får tillfälle att jobba med Lajka på din skola hoppas vi att du vill vara med och bidra för att tillsammans med andra unga skapa en schysst framtid på nätet.

Behöver du någon att prata med?

Om du inte mår bra, känner dig ledsen eller oroar dig för något så är det bra att prata med någon vuxen. Du kan prata med skolsköterskan, en lärare, en förälder eller någon annan vuxen som du litar på. Om du ändå inte vill prata med någon du känner kan du ringa och prata med någon av följande hjälplinjer.

Killfrågor

killfragor.se

Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag och Söndag varje vecka mellan 19-21.

Inga funderingar är för stora eller små! Vad tänker du på?

bris.se

Ring på 116 111
Öppet dygnet runt

Du kan ringa, mejla eller chatta med Bris. Här kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

Bris utgör även, tillsammans med Statens medieråd, Sveriges Safer Internet Center och tillsammans jobbar de för att sprida kunskap om trygghet på nätet.

Brottsofferjouren

Ring på 116 111
Måndag-Fredag 9-19, Helger 9-16

 • Öppet alla dagar på året.
 • Du kan ringa, mejla eller chatta med Brottsofferjouren genom att besöka brottsofferjouren.se
 • Du kan vara anonym och det är gratis
 • Brottsofferjouren ger dig stöd, råd och information om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har utsatts för ett brott. Viktigt, du behöver inte veta om du är utsatt för brott eller ha gjort en polisanmälan för att höra av sig till Brottsofferjouren.

Jourhavande kompis

Chatta på RKUF:s hemsida
Vardagar 18-22, Helger 14-18

 • Jourhavande kompis finns här för att du som känner att du behöver nån att prata med ska kunna göra just det. Vi tar emot samtal från barn och unga upp till 25 år. Oavsett vem du är eller var du befinner dig så kan du chatta med oss. Hos oss är du anonym och de som svarar i chatten är också det.

Jourhavande präst

Ring 112
Varje dag mellan 21-06

 • Om du ringer larmnumret 112 mellan klockan 21.00 och 06.00 kan du fråga efter jourhavande präst.
 • Du kan även besöka Svenska kyrkans hemsida för att chatta med en jourhavande präst mellan 20:00 och 00:00

Ditt ECPAT

Ring 020–112 100 eller chatta på dittecpat.se

 • Ditt ECPAT är barnrättsorganisationen ECPAT sida för dig under 18 år. ECPAT kan erbjuda dig hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits på nätet.

Tjejzonen

tjejzonen.se
Tid: 20.00–22.00
Dagar: måndag, tisdag, onsdag, torsdag och söndag

 • I chatterna får du prata om det som känns viktigt för dig och du kan ställa precis vilka frågor du vill. Du kan dela med dig av dina problem, känslor och funderingar. Allt är anonymt.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet