Juniormodulen

På Juniormodulen har vi samlat våra bästa tips för dig som är förälder till våra yngsta nätmedborgare. Här hittar du exempelvis information om åldersgränser, skärmtid och reklam, specifikt för de yngsta barnen. Om du vill läsa mer om hur du som vuxen kan skapa trygghet för barn och unga på nätet – besök gärna någon av våra andra moduler.

Barnets internetanvändande i yngre åldrar

  • Barn är nätanvändare redan från tidig ålder. Enligt Internetstiftelsens Barnen och internet 2019 använder 77 procent av förskolebarnen (0 till 5 år) internet, och 48 procent använder det dagligen.
  • Barnen använder nätet framförallt för att titta på TV eller annan video (98 procent), använda pedagogiska läromedel (70 procent) och spela spel (55 procent). 38 procent av förskolebarnen använder nätet för att skapa eget innehåll, men det handlar alltså i större grad om att barnen i yngre åldrar konsumerar innehåll på nätet än producerar eget material.
  • Något som utmärker våra yngsta nätmedborgare är att de inte har samma självständiga användning av nätet som sina äldre syskon. Bland förskolebarnen har bara 8 procent en egen mobiltelefon (Svenskarna och internet, 2019).

Läs- och lyssnatips för dig som har yngre barn:

  • Poddtips: Susanne Kjällander, lektor och filosofie doktor vid Stockholms universitet, medverkade 2020 i Internetstiftelsens podd och pratade då om nätet och de allra yngsta barnen. Tydligt och viktigt om balans kring skärmtid och tips för hur skärmtiden kan bli meningsfull genom kreativa appar.
  • Boktips: Nollanserien, av Caroline Engvall. Böckerna om Nollan och hennes lillkusin Junior är bra verktyg för att prata om integritet, samtycke och att våga berätta för en vuxen. Boken Junior vill inte (2022) handlar t. ex. om att Junior inte vill att mormor och mamma ska ta bilder när de är på tivoli.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet