Våra bästa tips inför att ditt barn ska få sin första mobil

Något som utmärker våra yngsta nätmedborgare är att de inte har samma självständiga användning av nätet som sina äldre syskon. Bland förskolebarnen har bara 8 procent en egen mobiltelefon, men den siffran stiger snabbt till 54 procent när barnen börjar lågstadiet (Svenskarna och internet, 2019). Vi har samlat våra bästa tips inför att ditt barn ska få sin första mobil nedan:

1. Se till att telefonen har ett säkert lösenord

Skydda barnets personliga information genom att skapa ett lösenord för telefonen. Undvik fyrsiffriga koder som är barnets födelseår, en sifferföljd (typ 1234 eller 9876) eller koder som bara innehåller en siffra (typ 0000 eller 1111).

2. Ställ in Hitta-funktionen på telefonen

Många telefoner har en funktion med positioneringsinformation, en Hitta-funktion. Förutom att du och ditt barn kan använda funktionen för att dela platsinformation om var barnet befinner sig, kan du använda den för att spärra en stulen eller borttappad telefon.

3. Prata om att inte klicka på okända länkar (i sms och på webbsidor)

På vissa hemsidor och i sms kan barnet få okända länkar med uppmaningar att klicka, t. ex. för att få tillgång till pengar eller priser i spel eller för att vara med i en tävling. Prata med ditt barn om att aldrig klicka på en länk som barnet inte vet varför hen har fått, och att visa för dig som vuxen om hen är osäker.

4. Ställ in sekretessinställningar i appar

Ställ in sekretessinställningar i appar, t. ex. vem barnet kan chatta med eller som kan se barnets bilder eller filmer. I apparna och på plattformarna finns ofta en föräldraguide till hur du kan gå igenom barnets säkerhetsinställningar.

5. Repetera: Prata med en vuxen om det är något som känns obehagligt, läskigt eller konstigt

Som ett sista steg, prata med barnet om vikten av hen kommer till dig som vuxen om det skulle vara något som känns obehagligt, läskigt eller konstigt. Du kanske inte kommer ha alla svaren direkt, men du finns alltid där för att hjälpa till.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet