Om åldersanpassade spel och appar

Med en till synes obegränsad tillgång till nya spel, appar och plattformar som våra barn använder och vill använda kan det som vuxen vara svårt att veta hur man avgör vad som passar för barnets ålder. Här hittar du vår sammanfattning av olika kontroller du kan göra av spelet eller appen.

1. Vilka funktioner har spelet eller appen?

Spel eller appar kan vara bättre eller sämre lämpade för vissa åldrar baserat på vilka funktioner de innehåller. Chattfunktioner och möjlighet att spela med kända och okända personer, möjlighet till köp i appen och möjligheten att dela eget innehåll (t. ex. bilder och filmer) ställer krav på att användaren själv är medveten om t. ex. hur man får uttrycka sig och vilka uppgifter som passar att dela på nätet.

Många appar och spel som har funktioner som du som vuxen kan använda dig av för att begränsa t. ex. möjligheten att köpa något i appen eller vilka ditt barn kan chatta med. Det finns också appar och spel som inte har köp eller reklam i appen, som av den anledningen kan vara mer lämpliga för målgruppen.

Tips: Du kan filtrera dina sökningar utifrån om appen eller spelet erbjuder köp i appen.

2. Vilka märkningar har spelet?

PEGI (Pan European Game Information) har åldersmärkningar på spel anpassade efter spelets innehåll. Med märkningar för 3, 7, 12, 16 och 18 år och ytterligare märkningar för olika inslag som finns med i spelet (t. ex. våld eller grovt språk) kan det ge dig som vuxen en inblick i om spelet är lämpligt för ditt barn.

3. Sitt tillsammans med barnet för att få ytterligare inblick

Utöver åldersmärkningar och att se över de funktioner som finns i appen eller spelet rekommenderar vi att du sitter tillsammans med barnet och att ni testar er fram tillsammans. Passa gärna på att ställa frågor t. ex. om vad barnet tycker är roligast, vad som är mindre roligt, och om barnet vet att hen alltid kan prata med dig som vuxen.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet