Lajka – för en tryggare nätvardag

Välkommen till Lajka! Här hittar du material för att arbeta med trygghet på nätet – från förskolan till gymnasiet.

Nätet och demokratin – spelet

Som en utveckling av modulen Nätet och demokratin finns nu kortspelet Nätet och demokratin med tillhörande lektionsmaterial att beställa kostnadsfritt. Genom att iklä sig olika “roller” får eleverna resonera och argumentera för olika lösningar som bidrar till ett demokratiskt samtal på nätet.

Utbildningar

På Lajka hittar du material från förskolan upp till gymnasiet. Klicka dig in på någon av våra utbildningar här nedan.

6 Lektioner
Förskolan
4 Lektioner
Förskoleklassen
5 Lektioner
Årskurs 1-3
4 Lektioner
Årskurs 4-6
13 Lektioner
Årskurs 7-9
8 Lektioner
Gymnasiet
2 Lektioner
Fritidshemmet
7 Lektioner
Elevhälsan
6 Lektioner
#nejtillnäthat
4 Lektioner
Nätet och demokratin
Ingen lektion
Skolledare

Varför Lajka? Därför Lajka.

Det finns mycket som är bra med nätet och sociala medier. I allt ifrån stora mängder information till direktkontakt med människor världen över och stora källor till underhållning har nätet potential att bidra till såväl hälsa och välmående som barn och ungas deltagande i det demokratiska samtalet. Men, nätet är vad vi gör det till, och vi behöver därför arbeta tillsammans för att se till att nätet är en trygg plats – för alla!

För dig som är ung

Här hittar du våra bästa tips för hur du som ung kan skapa trygghet och balans i din nätvardag. Här finns även viktiga kontaktuppgifter om du skulle behöva stöd, råd eller hjälp i din nätvardag.

Till dig som är en viktig vuxen

Som vuxna har vi möjlighet att bidra till en tryggare och mer hälsosam nätvardag för barn och unga, så att tiden på nätet blir givande och meningsfull.  Tillsammans med Tele2 har Prinsparets Stiftelse därför tagit fram en sida för dig som är en viktig vuxen i barnets nätvardag.

Vad säger lärare om Lajka?

Lajka används av skolor över hela landet. Läs mer om vad lärare tycker om att arbeta med Lajka som del av skol- och värdegrundsarbetet.

Behöver du prata med någon?

OBS! Vid livshotande tillstånd eller akuta situationer – ring 112.

Bris telefon är öppet dygnet runt – ring 116 111.

Du kan ringa, smsa eller chatta med Bris. Här kan du upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i Forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på poddar om viktiga ämnen.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet