Ställ frågan!

Med största sannolikhet tycker du att det inte är några konstigheter att prata med dina barn om hur det går i skolan, hur barnen mår, om deras vänner och om vad de gör på sin fritid. Att prata om vad som sker på nätet är precis lika naturligt, även om det kanske inte alltid känns som det. Nätet är en stor del av barnens liv, låt därför frågan om vad som hänt på nätet, vilka spel och appar de använt och vilka de pratat med bli lika naturlig som frågan om hur det var i skolan idag.

Det kan kännas svårt att prata med barn om deras vardag på nätet. Kom då ihåg att det allra viktigaste är att du visar intresse och nyfikenhet. Du kan fråga barnen om du får sitta med ibland, och att de får visa och lära dig hur deras nätvardag fungerar.

Tips på frågor att ställa

  • Kan du visa mig hur det här fungerar?
  • Vad brukar du ägna mest tid åt på nätet/i appar/i spel? Varför?
  • Vad känns roligast på nätet?
  • Har det någon gång hänt att du varit med om något som inte kändes bra på nätet?
  • Hur kändes det för dig och vad gjorde du då?

Att ta med dig när du blir del av barnets nätvardag:

1. SKAPA KONTON

Du kan fråga dina barn om det är okej att du skapar konton på samma sociala medier som de använder och att du följer dem. På det sättet kan det vara lättare för dig att ta upp saker du har sett och vill prata om.

2. PRATA NÄR BARNEN VILL PRATA

Det är viktigt att prata om barnens nätvardag, men det är inte säkert att dina barn vill prata om den när du vill. Om dina barn inte vill prata om det på en gång kan du förklara varför du tycker att det är viktigt att ni någon gång pratar om livet på internet och sociala medier, och föreslå att ni tillsammans bestämmer en tid för att prata.

3. MÅSTE DET VERKLIGEN VARA SÅ UPPSTYRT?

Många barn kan tycka att det är jobbigt att prata om sin nätvardag om det blir ett för formellt eller uppstyrt samtal. Försök därför att prata och ställa frågor medan ni äter, är ute och promenerar eller gör något annat.

4. TA DIG TID

När du pratar med dina barn om deras nätvardag – se till att du har tid och möjlighet att vara uppmärksam på vad barnet har att berätta. Om dina barn väljer att öppna upp sig är det viktigt att du kan vara närvarande och att du inte behöver ha fokus på något annat samtidigt.

5. LÄGG INTE ÖVER DIN ORO

Det kan finnas delar av internet och sociala medier som oroar dig som vårdnadshavare. Det är viktigt att prata med dina barn om hur de ska hålla sig säkra på nätet, men kom ihåg att inte lägga över din oro på dem.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet