”Det är magi” – intervju med Västerås Esportsförening

Emily Kandell Strömberg bildade i juni 2023, tillsammans med sin man Marcus Strömberg, Västerås Esportsförening. I ljusa lokaler med eget gym, träningsgrupper och inplanerade rörelsepauser har Emily och Marcus skapat förutsättningar för en föreningskultur som skapar både ett värdefullt sammanhang och bidrar till hälsan. Emily och Marcus har också sett till att skapa utrymme för medföljande föräldrar att hänga kvar i lokalerna under träningstid, något som Emily lyfter som särskilt viktigt för medlemmarnas utveckling. Föräldrasajten intervjuade Emily om hennes bästa tips för dig som är förälder till en e-sportare – och betydelsen av föreningskultur runt e-sporten.

Om Västerås Esportsförening

Antal medlemmar: ca 60 medlemmar i åldrarna 7-26 år

Träningsgrupper inom: Fortnite, League of Legends, CS2, Valorant

Finns i: Västerås, i en lokal som är 300 kvadratmeter stor och med eget mindre gym, föreläsningssal och klubbrum

I maj 2023 valdes Svenska e-sportsförbundet in som ny medlem i Riksidrottsförbundet. Strax därefter bildades Västerås Esportförening. Föreningen strävar efter att förändra den stereotypa bilden av e-sportare, till förmån för de tusentals ungdomar som idag hittar en gemenskap i det digitala. Emily Kandell Strömberg framhåller vikten av föreningens träningslokaler i att skapa ett sammanhang där du som e-sportare har andra lagspelare.

”Det ger en gemenskap och trygghet att se vem man spelar med. Jag tror att det är lättare att se det som en verklig person när du spelar fysiskt”, säger Emily i en kommentar kring vad den organiserade e-sporten också kan innebära i fråga om trygga spelmiljöer.

Genom arbetet med Västerås Esportförening vill Emily och Marcus visa vad man som medlem och spelare får ut av e-sportandet. Emily lyfter bland annat möjligheten att öva på det taktiska tänkandet, att jobba i ett lag och att kommunicera, många gånger på engelska. För att möjliggöra detta är Emily noga med att spelandet måste kombineras med aktiv rörelse och ett fokus på hälsa. ”E-sport och hälsa måste hänga ihop”, säger Emily och berättar om de återkommande, ofta lekfulla rörelsepauser som planeras in i träningspassen. Emily och Marcus har även lyft vikten av sömn och att äta bra, för att orka och kunna koncentrera sig, med träningsgrupperna.

Emily fortsätter kring vikten av föräldrars, och andra viktiga vuxnas delaktighet i barnens e-sportande, något som Västerås Esportförening har underlättat för genom att skapa ett fysiskt utrymme för vuxna att hänga kvar i, under träningarna. ”Vi upplever att de föräldrar som väljer att sitta kvar har en fin sammanhållning, att de pratar med varandra och får en annan förståelse [för e-sporten]. Jag tror att det kan vara lättare att fråga en annan vuxen ibland.” förklarar Emily.

Föräldrarna har också möjlighet att, genom streaming, lyssna och titta på spelet och framförallt – att peppa barnen. ”Närvaron är så viktig för förståelsen. Man måste inte förstå vartenda spel, precis som man inte behöver förstå varenda hockeyregel, men genom att vara på plats och lära sig lite hela tiden får man som vuxen en mjukare ingång till en bra kommunikation kring e-sporten och internetvärlden”, avslutar Emily i en jämförelse med vad föreningskulturen kan erbjuda om det känns svårt i att sätta sig in i barnets e-sportande. ”De föräldrar vi har med oss idag är engagerade, vill vara med och ställer många frågor. Det är magi.”

Emilys tips till dig som är förälder till en e-sportare:

  1. Visa intresse och våga fråga om sånt du inte förstår.
  2. Gör en månadsöversikt tillsammans, vilka viktiga datum och tider är det match eller turnering? Då har ni gemensam koll och kan planera mat och andra aktiviteter så spelandet inte måste avbrytas mitt i en match.
  3. Kom överens, innan spelstart, om små rörelsepauser. Det kan vara att gå några varv runt i rummet eller hoppa på stället mellan matcher, för att få ökad blodcirkulation, röra på kroppen och för att få upp blicken.
  4. Varför inte skapa ett eget konto och testa spela själv?

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet