Bilderna som blir kvar
Kontrollfrågan: Om jag inte hade möjlighet att ge min tillåtelse, hade jag tyckt att det var okej att någon la upp det här inlägget om mig?
På nätet kan inlägg och bilder finnas kvar mycket längre än vad den som först lagt ut dem vill att de ska göra. Även om det finns en möjlighet att begränsa sin följarskara och radera ditt eget inlägg går det inte att skydda sig mot att den som har sett det har skärmdumpat inlägget och delat det vidare med andra. Om någon har skärmdumpat och delat ditt inlägg med andra är det svårt att hålla koll på i vilka sammanhang inlägget används, och ännu svårare att begränsa den påbörjade spridningen. Eftersom det alltid finns en risk att inlägget sprids till fler personer än de avsedda är det viktigt att prata med dina barn om att inte lägga upp något som är känsligt eller hemligt på sina sociala medier.
Det är också viktigt att komma ihåg att på många plattformar och sociala medier är det inte kontoinnehavaren som äger rättigheten till bilden, utan faktiskt bolaget som tillhandahåller bilden. Det innebär att rättighetsägaren i vissa fall kan sprida dina inlägg vidare ifall de vill det.
Spridningen som ett inlägg kan få på nätet är något som även du som vårdnadshavare behöver ha i åtanke när du lägger ut något. Publicera inte något om du inte är bekväm med att det finns en risk att det får större spridning än du tänkt dig. Även om inlägget inte får en större spridning än till familj och vänner är det viktigt att du frågar dina barn om du vill publicera ett inlägg om dem. Det finns ingen lag som generellt förbjuder vårdnadshavare från att publicera inlägg på sina barn, men alla barn har rätt till ett privatliv. Innan du delar ett inlägg om dina barn, förklara för barnet vad du vill dela, till vilka och varför du vill dela inlägget med dem. Fråga barnet om det känns okej att du delar, och var noga med att respektera svaret du får. Ställ dig också frågan, kommer barnet gilla att du lagt ut detta när hen är gammal nog att ta ställning till innehållet? Om det råder minsta tvivel är det bäst att låta bli.
Olämpligt eller olagligt för föräldrar att dela bilder på sina barn?
När barnkonventionen blev lag i Sverige förtydligades och ökade skyddet för barnets rättigheter på olika sätt. Barnkonventionens artikel 16 slår fast att barn har rätt till ett privatliv, och det har diskuterats vad det innebär för situationen att en förälder delar bilder eller filmer på sitt barn i sociala medier, s.k. sharenting. Det finns ingen lag som generellt förbjuder föräldrar att lägga upp bilder på sina barn, däremot behöver vuxna respektera barnens integritet och tänka igenom vilka bilder som delas. Bilder som föräldrar absolut inte ska dela på internet, och som kan vara olagligt, är…
- bilder på barn i badet
- bilder på ett sjukt eller skadat barn
- bilder på ett barn som gråter, eller befinner sig i en utsatt situation
Statens Medieråd har publicerat en rapport på temat, Juridiken bakom sharenting som du kan läsa här