Sveriges Skolledare har ordet

Skolledare har ett ansvar att säkerställa att alla på skolan arbetar i enlighet med skolans värdegrund

”Som skolledare har du ett ansvar att säkerställa att alla på skolan arbetar i enlighet med skolans värdegrund. Det är en viktig uppgift som påverkar skolans kultur, klimat och de resultat eleverna uppnår, både akademiskt och socialt. För att du som skolledare ska ha rätt förutsättningar att ta dig an värdegrundsarbetet på din skola behöver du få tid och resurser”

Ann-Charlotte Gavelin Rydman, ordförande för Sveriges Skolledare

Så här kan du argumentera för värdegrundsarbetet gentemot din arbetsgivare:

  1. Långsiktiga effekter på skolans klimat och resultat
    Ett väl genomfört värdegrundsarbete främjar en inkluderande och trygg skolmiljö där alla elever kan känna sig sedda och hörda. Detta leder till förbättrade studieresultat, minskad mobbning och ett positivare arbetsklimat för både elever och personal. För att nå dessa resultat krävs dock långsiktig planering och genomtänkta insatser, något som förutsätter att du som skolledare får både tid och resurser för att driva arbetet.
  2. Tydligt ledarskap kräver tillräcklig tid
    För att kunna leda värdegrundsarbetet på ett effektivt sätt måste du som skolledare kunna delta aktivt i planering, uppföljning och utveckling av arbetet. Om du inte har tillräcklig tid för detta riskerar arbetet att bli fragmentariskt eller halvhjärtat, vilket i slutändan påverkar skolans kultur och din egen arbetsmiljö negativt. Det är därför avgörande att du har möjlighet att frigöra tid i schemat för att fokusera på detta.
  3. Kompetensutveckling och resurser behövs för att nå målen
    Värdegrundsarbete kräver inte bara tid, utan också rätt kompetens och stöd i form av utbildning, material och verktyg. Som skolledare behöver du och din personal ges möjlighet att fortbilda er och få tillgång till experthjälp när det behövs. Att allokera resurser för detta är en investering som kommer att ge positiva resultat i form av ett starkare och mer inkluderande skolklimat.
  4. Juridiska och etiska krav
    Enligt skolans styrdokument, Skollagen och Läroplanen, är skolledningen ansvarig för att se till att värdegrundsarbetet är integrerat i all verksamhet. Om det saknas tillräckliga resurser och tid för att uppfylla dessa krav riskerar skolan att hamna i en situation där den inte lever upp till de juridiska och etiska förpliktelser som gäller. Genom att påtala och begära dessa resurser försäkrar du dig om att skolan uppfyller sitt ansvar enligt lagen.
  5. Framgångsrikt värdegrundsarbete som modell för andra
    Genom att skolan får rätt förutsättningar att arbeta med värdegrunden kan den bli en modellskola och inspirationskälla för andra skolor i kommunen eller regionen. Detta skapar ett gott rykte och kan stärka skolans anseende, vilket är fördelaktigt både internt och externt. Investeringar i värdegrundsarbetet betalar sig i form av långsiktig framgång, attraktivitet och ökad trivsel för alla parter.

Sammanfattning

För att värdegrundsarbetet på din skola ska kunna bedrivas med kvalitet och ge hållbara resultat behöver du som skolledare rätt förutsättningar. Detta innebär tillräcklig tid för att leda arbetet samt tillgång till resurser för kompetensutveckling och stöd. Genom att argumentera för detta gentemot din arbetsgivare investerar du inte bara i skolans nuvarande miljö, utan också i dess framtida framgång.

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet