Sexualbrott på nätet
”Var tionde 13-årig flicka har fått frågor om nakenbilder från en främmande person. Bland 15-17-åriga flickor har var femte fått samma fråga.”
Från Tele2s rapport Barn och unga på nätet 2021.
Något som kan skapa stora känslor av skam, ångest, stress, nedstämdhet och därmed bidra till psykisk ohälsa är sexualbrott på nätet. Prinsparets Stiftelse släppte 2019 #viberättar, en rapport om näthat och som föregicks av att barn och unga skickat in anonyma berättelser om sin nätvardag. En av dessa berättelser var från en 13-årig tjej:
”Fick en snap av en kille som jag la till några dagar tidigare (visste alltså inte vem han va). Fick en bild som jag öppnade direkt. Vid matbordet. D va en bild på hans kuk. Jag blev jätte rädd och sa att jag va klar. Jag sprang upp på mitt rum och började gråta och hyperventilera typ. Jag skickade en svart bild och skrev ’wtf’. Hans svar va ’sorry’ som om d skulle hjälpa. Närg ringde min kompis för att berätta så skratta hon bara.”
Tjej, 13 år, i rapporten #viberättar
Som vuxen i ett barns närhet har man ansvar att ge barn och unga vägledning och stöd, men ibland kan det vara svårt att veta hur. ECPATs Föräldrahjälp är en samlingsplats för föräldrar och viktiga vuxna i barns närhet. Här kan du få stöd och vägledning i frågor som rör sexuella övergrepp och kränkningar, på – och utanför nätet.
Vi har sammanfattat fyra viktiga punkter för hur du kan hjälpa ditt barn till ökad trygghet på nätet:
1. Träna på att säga ifrån
Om ditt barn blir utsatt eller ser att någon annan utsätts för sexuella trakasserier eller grooming kan det vara hjälpsamt om barnet har fått öva på att säga ifrån, samt på andra bra strategier som att blockera, anmäla och samla bevis med hjälp av skärmdumpar eller liknande. Förklara för barnen att de själva bestämmer vad de vill skriva och skicka till någon annan, och att de aldrig måste göra något som de inte själva tycker känns bra. Det kan vara enklare för barnen att säga ifrån om ni har pratat om hur de säger nej konkret, exempelvis genom att de svarar ”Jag väljer själv vilka bilder jag skickar.” eller ”Det du frågar är inte okej, nu stänger jag ner den här chatten.”
2. Ta hjälp av en vuxen
Prata med dina barn om att de alltid kan prata med dig eller en annan vuxen om det är något de tycker känns fel på nätet, och särskilt om de har hamnat i en situation där de känner sig tvungna att skicka meddelanden eller bilder och inte vet hur de ska säga ifrån.
3. Det är aldrig barnets fel
Prata med dina barn om att ingen förtjänar att utsättas för sexuella trakasserier, och att det är den vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte som gör fel. Det är viktigt att barnen vet att de inte bär någon skuld om något skulle hända dem, även om en förövare försöker säga att barnet borde ha förstått eller att hen får skylla sig själv.
4. Om dina barn drabbas
Om dina barn drabbas, eller om de berättar om att de har sett andra drabbas av sexuella trakasserier eller grooming är det viktigt att du som vårdnadshavare pratar med barnet om det som har hänt. Se i första hand till att barnet mår bra och känner sig trygg. Därefter är kan du se till att säkra bevisning genom att ta skärmdumpar och notera kontonamn och tid. Om du har möjlighet, visa för en annan vuxen att du tar skärmdumpar så att den personen har möjlighet att vittna om bevisningen. Du kan polisanmäla händelsen genom att ringa polisen på 114 14.