Att jämföra sig med andra

I Tele2:s rapport Barn och Unga på nätet 2021 framgår att mer än varannan tjej jämför sig med andra som verkar ha ett ”perfekt liv” på nätet. Bland killar jämför sig ungefär var tredje med andras ”perfekta liv”.

”Klart att jag blir avundsjuk när någon lägger ut fina bilder. Då får jag ångest över att mina inte är fina. Fast jag tycker att de är fina. Jag vill vara känd och snygg på insta. För att det verkar kul.”


Kille, 10 år, citat från Handbok för nätföräldrar, ett initiativ från Prinsparets Stiftelse och BRIS.

Ett sätt vi kan hjälpa våra barn är att prata med dem om nätvardagen och specifikt hur vi påverkas av andras flöden. Här har du några tips på frågor och samtalsämnen du och ditt barn kan diskutera:

  • Vad visar ditt barn och andra upp om sig själva och sitt liv på nätet?
  • Vad på nätet gör att ditt barn känner sig stärkt?
  • Hur känns det att följa olika personer?
  • Vissa inlägg på sociala medier kan vara sponsrade, filtrerade eller på andra sätt utvalda för att visa upp det allra mest ”perfekta”. Däremot behöver det inte spegla verkligheten. Finns det saker ditt barn tittar på som skapar en känsla av otillräcklighet eller stress?

Vad säger experten?

”Sociala medier är en av de arenor där unga formar sin föreställning om sitt utseende och sin kropp tillsammans med andra. Ett tecken på att ditt barn inte mår bra kan vara att ju mer tid hen använder sig av sociala medier, desto mer missnöjd blir hen med sitt utseende och utrycker en större önskan att förändra sitt utseende.”

Sofia Berne, legitimerad psykolog och fil.dr. vid Göteborgs universitet

Håll dig uppdaterad

Registrera dig till vårt nyhetsbrev så missar du ingenting.

Till nyhetsbrevet