Nätets baksida

Om grooming och sexuella trakasserier

”Två i varje skolklass har fått frågan om att träffas på riktigt av en okänd person, och en i varje skolklass av en okänd vuxen”

Från Tele2s rapport Barn och unga på nätet 2020.

Träna på att säga ifrån

Om dina barn själva blir utsatta eller om de ser att någon annan utsätts för sexuella trakasserier eller grooming kan det vara hjälpsamt om de har övat på att säga ifrån, samt på andra bra strategier som att blockera, anmäla och samla bevis med hjälp av skärmdumpar eller liknande. Förklara för barnen att de själva bestämmer vad de vill skriva och skicka till någon annan, och att de aldrig måste göra något som de inte själva tycker känns bra. Det kan vara enklare för barnen att säga ifrån om ni har pratat om hur de säger nej konkret, exempelvis genom att de svarar ”Jag väljer själv vilka bilder jag skickar.” eller ”Det du frågar är inte okej, nu stänger jag ner den här chatten.”

Det du frågar är inte okej, nu stänger jag ner den här chatten.

Ta hjälp av en vuxen

Prata med dina barn om att de alltid kan prata med dig eller en annan vuxen om det är något de tycker känns fel på nätet, och särskilt om de har hamnat i en situation där de känner sig tvungna att skicka meddelanden eller bilder och inte vet hur de ska säga ifrån.

Jag vet inte hur jag ska säga ifrån…

Det är aldrig barnets fel

Prata med dina barn om att ingen förtjänar att utsättas för sexuella trakasserier, och att det är den vuxna som tar kontakt med barn i sexuellt syfte som gör fel. Det är viktigt att barnen vet att de inte bär någon skuld om något skulle hända dem, även om en förövare försöker säga att barnet borde ha förstått eller att hen får skylla sig själv.

Kan det vara mitt fel?

Om dina barn drabbas

Om dina barn drabbas, eller om de berättar om att de har sett andra drabbas av sexuella trakasserier eller grooming är det viktigt att du som vårdnadshavare pratar med barnet om det som har hänt. Se i första hand till att barnet mår bra och känner sig trygg. Därefter är kan du se till att säkra bevisning genom att ta skärmdumpar och notera kontonamn och tid. Om du har möjlighet, visa för en annan vuxen att du tar skärmdumpar så att den personen har möjlighet att vittna om bevisningen. Du kan polisanmäla händelsen genom att ringa polisen på 114 14.

Kan du berätta vad som hände?